fejkep
vonal
vonal
vonal
Honlapunk a
www.abplusz.hu
szerverén kapott helyet.
Az oldal Mozilla Firefox böngészőre van optimalizálva.
Letöltheti itt:
firefox
wmlogin
Oldal: <<< 1 2 3 4 5 6 >>>

Adventi készület a Baba-mamás kisköziben

A
mi közösségünk a Kövis Baba-mama klubból alakult, és bár már sok gyermek bölcsődés, illetve óvodás, emiatt a pénteki babaklubos alkalmak sokszor foghíjasak, továbbra is összejárunk. A karácsonyt megelőző hetekben a közösség mindig a gyerekekkel együtt jön össze. Az adventi időszakból nem maradhat ki a Mikulás-várás, ahol a gyerekeket meglátogatja Szent Miklós püspök, és apró ajándékokat hoz nekik. Ilyenkor közös imával, játékkal és a finomságok elfogyasztásával telik a délután.

Hagyománnyá vált még nálunk a közös mézeskalácssütés, illetve díszítés. Minden évben másik családnál gyűlünk össze és készítünk szebbnél szebb és finomabbnál finomabb süteményeket. A kisebbek közül az édesszájúakkal még közelharcot kell vívni, hogy eljusson a mézeskalács a sütőig, a nagyobbak viszont már ügyesen szaggatják a tésztát és szórják rá a színes cukordíszeket. A kész művekből természetesen mindenki vihet haza egy-két remeket, így az apukák is megízlelhetik, milyen finomat sütöttek a csemetéik.

A közösség karácsony előtti utolsó közös együttléte a közös "karácsonyozás". Ilyenkor az egyik családnál gyűlünk össze, és családias hangulatban, sok énekkel, játékkal, közös imával ünnepelünk együtt. Az anyukák karácsonyi finomságokkal készülnek az alkalomra, aminek mind a gyerekek, mind az apukák nagyon szoktak örülni. A délután elengedhetetlen része az ajándékozás. Mindenki készül ajándékkal, de nem tudjuk, ki kit fog megajándékozni, a helyszínen húzunk egy nagy kalapból. Az ajándékok között nem ritka a nyári napsütésben saját kézzel főzött lekvár vagy egyéb finomság, a kézzel készített karácsonyfadísz. Mindenesetre mindenki igyekszik olyan ajándékkal készülni, amit szívből, szeretettel készít a másik családnak.
A következőkben szerepeljen néhány család személyes gondolata arról, ki hogyan készül a karácsonyra:

"Adventi készületünkben igyekszünk nem csak saját magunkat, hanem gyerekeinket is felkészíteni, hogy minél színesebben tapasztalhassák meg Jézus születését. Mivel még kicsik a gyerekek (2,5 éves és 15 hónapos), ezért a mese és a bábok segítenek minket, hogy Jézus születése megelevenedhessen otthonunkban is.
Nagyon fontos része mindennapjainknak a közös esti családi imádság, mely Advent idején még kiemeltebb helyen áll, ilyenkor közösen gyújtunk gyertyát, énekelünk és előkerül a jóságlisztes üveg is!
Házaspárként közös imádsággal készítjük lelkünket az ünnepre. Fontos tapasztalatunk, mely évről évre megerősítést nyer, hogy az ünnep minőségét nagyban befolyásolja a békés adventi előkészület.
Szeretnénk, ha gyermekeink számára advent az öröm és a lelki megújulás időszaka lehetne!"
Marx család

"A mi családunkban az adventi készülődés egyik legfontosabb része az esti gyertyagyújtás, családi körben. Már a vacsora elején meggyújtjuk az adventi koszorún a gyertyákat, ezzel is meghittebbé tesszük a közös étkezést. Vacsora után lekapcsoljuk a villanyt és a gyertyák fényénél először Apa, majd Anya, utána pedig a kétéves kislányunk ad hálát az aznap történt jókért, és kérik a következő napra is az isteni gondviselést. A kislányunk minden nap lelkesen "irányítja" a családot, hogy éppen ki következik a sorban és minden nap szépen megköszöni az adott napi játékot és kér a következő napra is hasonló jókat. Az imát a Miatyánkkal és az Üdvözléggyel zárjuk, a végén pedig nem maradhat el a gyertyák elfújásának öröme sem."
Viola család

"Nálunk a Karácsonynak fontos része a meglepetés. Az én családomban, titokban zajlott minden, a fa állításától, a díszítésen keresztül az ajándékok elhelyezéséig. Mi, gyerekek csak az utolsó pillanatban, a sötétben égő gyertyák és egy csillagszóró fényénél "találkozhattunk" először az Ünneppel, teljes pompájában. Ilyenkor énekléssel kezdődött az este. Arra törekszem én is, hogy ezt a számomra meghatározó élményt átadjam a kislányomnak. Ehhez persze szükség van a nagyszülők és a házastárs segítségére is, de lelkesen vállalkoznak a feladatra. Úgy gondolom, ezáltal - még ebben a kis korban is - átélheti a lányom is azt az örömteli várakozást, lelki készülődést, amiről az ünnep szól."
Torbáné

 


Nyomtatható verzió

Oldal: <<< 1 2 3 4 5 6 >>>

Vissza

   kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep


Levél a Webmesternek.