fejkep
vonal
vonal
vonal
Honlapunk a
www.abplusz.hu
szerverén kapott helyet.
Az oldal Mozilla Firefox böngészőre van optimalizálva.
Letöltheti itt:
firefox
wmlogin
Oldal: <<< 1 2 3 4 5 6 >>>

Iskolai hitoktatás

A
z iskolai hitoktatás az elmúlt tanévben kezdődött el, az 1. és 5. osztályosok jelentkezésével. Az indulás nem volt könnyű, mert a mi egyházunk kevéssé volt felkészülve rá. A diákok jelentkezésénél semmilyen feltétel nem volt, még a keresztség sem. Természetesen a lehetőség mindenkinek új volt, és ezért nehezen tudtak dönteni. Több egyház kínálta föl a segítséget, hogy a tanrendi kereteken belül részt vállalhasson. Tankönyv kínálat nem volt, a személyi feltétel sem volt megfelelő és elegendő, minden katekétának, hittanárnak magának kellett végig gondolnia, hogy mit tegyen, hogyan foglalkozzon a jelentkező gyermekekkel. Sok szülőt választásában nem hitbeli meggyőződése vezette, hanem a nagyszülők iránti elfogadás, akik örültek annak, hogy unokáik megismerkedhetnek Jézussal, s a hit alapjaival. Van, aki praktikus okból választott: legyen gyermekének egy kisebb létszámú csoportja, abban jobban lehet tanulni. Van, akit a kíváncsiság vezetett hittan órára: vajon itt mit tanul a gyerek, vajon itt megnevelik-e? Jelentkezni mindig egy tanévre kell, utána újból választhat.

Plébániánkhoz 2 iskola tartozik, melyből az egyik az elmúlt évben valós problémái miatt határozottan elzárkózott a hitoktatás lehetőségétől. A jelentkeztetés nem történt meg időben és rendesen (törvényileg), ezeket szeptemberben kellett pótolni. Az idei tanévre való jelentkezéskor már 1., 2., 5. és 6. osztályba lehetett menni. Az igazgató maga mondta el a szülők előtt, hogy tartott, félt ezektől a változásoktól, nem tudta, hogyan hat a diákokra, és milyen terhet ró az iskolára. Nem csalódott a jelentkező egyházakban, elismerte megfelelő hozzáállásukat, részvételüket, sőt úgy gondolja, mindezek a dolgok szükségesek!

Ma hitre nevelni, Krisztus útján járni, hűségesnek lenni, nem könnyű feladat! A jelentkező gyermekek aránya növekedett, de összetételük nagyon változó. Jönnek olyan családból (és ez a kevesebb), ahol minden hitbeli dolgot együtt élnek meg (közös ima, közös szentmise, közös ünnepek…), és a nagyszülők is így neveltek. Jönnek olyan gyermekek, akik nyitottak kérdéseik megválaszolására és már hallottak valamit a kereszténységről, és jönnek olyanok is, akik nem ismernek semmit, csak éppen kíváncsiak, s a barát is ebbe a csoportba jár. Különböző háttér, különböző gyerekek, különböző nyitottság, és különböző viselkedés!

Mégis! A sok nehézség mellett (és a korosztályos nehézségeket nem említem) egy hatalmas lehetőség is! Sok diák nem fogja feltenni kérdéseit, ha máskor, máshova kell miatta elmennie. "Itt és most" lehet Krisztusról, Istenről beszélni, a gyerek dolgairól, vágyairól, nehézségeiről kérdezni, és játék közben megismerni őt! Most kell rá figyelni, mert csak akkor, abban az órában van lehetőség arra, hogy valahogy találkozhasson Krisztussal, ha akar! Talán egy szóban, mondatban, társai viselkedésében, egy-egy történetben, ami a szentírásban van. Most lehet és kell örülni annak, hogy az emberek Isten segítségével és gondoskodásával jobbá lehetnek, ha akarnak!

Hell Gabriella

 


Nyomtatható verzió

Oldal: <<< 1 2 3 4 5 6 >>>

Vissza

   kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep    kep


Levél a Webmesternek.